Pixels for Life


Waarom helpen in Zuid-Soedan?


Zuid-Soedan is ‘s werelds nieuwste natie. Na twee burgeroorlogen, waarbij meer dan twee miljoen mensen omkwamen, werd het land op 9 juli 2011 onafhankelijk.

Vandaag de dag is Zuid-Soedan opnieuw in grote problemen. Voortdurende problemen tussen de regering en oppositiegroepen hebben opnieuw voor conflicten gezorgd voor de door oorlog vermoeide bevolking. Het geweld heeft ervoor gezorgd dat 2,2 miljoen mensen hun huis zijn ontvlucht.

Een andere reden waarom families zijn gevlucht is de toenemende voedsel schaarste. Door het geweld zijn de oogsten mislukt, functioneren markten niet en heerst er in grote delen van het land een hongersnood. Het merendeel van deze gevluchte mensen verblijft in vluchtelingenkampen, vaak in schrijnende omstandigheden.

In het licht van deze enorme nood, zorgt MAF voor veilig lucht transport in Zuid-Soedan, waardoor meer dan 100 partners kunnen zorgen voor behandeling van patienten, hulp aan vluchtelingen, verspreiding van het Evangelie, ontwikkelingshulp en daarnaast voorzien in onderwijs, gezondheidszorg, voedsel, schoon water en essentiele goederen. Ook zorgt MAF voor evacuaties wanneer geweld oplaait.

Vanwege de slechte infrastructuur en de huidige veiligheidssituatie is reizen over land moeilijk en voornamelijk erg gevaarlijk. In de regenseizoenen zijn hele gebieden zelfs compleet afgesloten van de buitenwereld.

In Zuid-Soedan is vliegen geen luxe, maar pure noodzaak.